Werken in de interieursector: voor ieder wat wils
De interieursector is een erg diverse sector die voor alle opleidingsniveaus iets te bieden heeft. Er is werk voor wie graag ontwerpt, maar ook voor wie de ontwerpen liever in elkaar zet. Daarnaast zijn er mogelijkheden om binnen of buiten te werken of om je te specialiseren in een bepaald materiaal of product. Maar één ding hebben de verschillende beroepen in de interieursector in ieder geval gemeen: creativiteit en precisie zijn heel erg belangrijk! Hieronder een overzicht van de belangrijkste beroepen in de interieursector.
Interieurarchitect
Om interieurarchitect te kunnen worden, is de vierjarige HBO-opleiding Interieurarchitectuur vereist. Een goede interieurarchitect moet creatief zijn en tegelijkertijd technische kennis hebben van bouwen. Het ontwerpen van interieurs is een breed werkveld en gaat van winkels, tot auto’s en huizen. Creatievelingen met oog voor detail en techniek kunnen een baan als interieurarchitect dus zeker in overweging nemen. Een interieurarchitect maakt niet allen complete interieurs. Ook voor kleine odprachten zoals een kast op maat kan je bij hem terecht.
Gordijnenmaker
Voor het beroep van gordijnenmaker bestaat geen opleiding, maar kan wel een cursus gevolgd worden bij de Verenigde Nederlandse Gordijnen Ateliers. In verschillende modules, zoals ‘knippen’, ‘locken’, ‘zomen’ en ‘plooien’ wordt dan de kunst van het vak geleerd. Gordijnenmakers moeten een creatieve geest hebben en goed met hun handen kunnen werken, het werk vereist vaak veel precisie. Omdat gordijnen in veel verschillende soorten en maten bestaan, blijft het werk afwisselend. Gordijnen worden ook vaak gebruikt om inloopkasten af te schermen.
Meubelmaker
Om meubelmaker te worden en kasten op maat te maken kun je de gelijknamige MBO-opleiding volgen. Het werk van een meubelmaker is erg veelzijdig, het bestaat uit ontwerpen, construeren, voorbereiden en het daadwerkelijk maken van de meubels. Bij kasten op maat moet men niet alleen denken aan stoelen en tafels, meubelmakers kunnen namelijk ook aan de slag als botenbouwer, decorbouwer of muziekinstrumentenbouwer. meer informatie vind je op de website www.kasten-op-maat.be
Keukenontwerper
Keukenontwerpers hebben vaak de opleiding Interieurarchitectuur gevolgd. Ze zijn eigenlijk ook interieurarchitecten, maar hebben zich dan gespecialiseerd in het ontwerpen van keukens. Het ontwerpen van een keuken is nog een hele uitdaging, want een goede keuken moet aan veel eisen voldoen. Zo is het belangrijk dat de afstand tussen de onderdelen niet te groot is, dat er genoeg opbergruimte is en natuurlijk dat de keuken er mooi en stijlvol uitziet en dat elke kast goed gepositioneerd is. Tot slot moet de keukenontwerper ook het inzicht hebben om te zien of de keuken wel in een bepaalde ruimte past.
Schilder
Wie schilder wil worden kan de MBO-opleiding Schilder volgen, maar dat is niet verplicht. Iedereen die interesse en aanleg voor het vak heeft, kan zonder opleiding schilder worden. Schilders doen meer dan alleen mooie kleuren aanbrengen, het werk is erg divers. Zo houdt een schilder zich ook bezig met het voorbehandelen van de ondergrond, beglazingssystemen plaatsen en wanden afwerken. Vaak werk je voor verschillende klanten, waardoor je op veel verschillende plekken komt. Een goede schilder kan precies werken en vindt het leuk om binnen en buiten te werken. Hij kan je inloopkasten en ander maatwerk schilderen in elk gewenst kleur.
Schrijnwerker
In de volksmond worden schrijnwerkers vaak timmerman genoemd. Schrijnwerkers hebben een opleiding in de houtbewerking gevolgd, zoals de MBO-opleiding timmerman. Ook een timmerman heeft erg diverse werkzaamheden, een aantal voorbeelden zijn: dakwerken maken, kasten op maat, vloeren leggen, deuren en ramen monteren. De werkplekken van een timmerman zijn ook erg divers, timmermannen kun je tegenkomen in nieuwbouwwoningen, kantoorpanden, maar ook in winkels of sporthallen. Het werk vindt binnen en buiten plaats en is geschikt voor iemand die graag met zijn handen werkt en een echt ‘timmermansoog’ heeft: precies werk is belangrijk.
Plaatser van kunststof gietvloeren en epoxyvloeren
Bent u op zoek naar een goede afwerking voor uw badkamer of een sterke vloerafwerking in uw kantoorverdieping of winkelruimte? Heeft u al eens over een polyurethaan- of epoxyvloeren nagedacht? Als u de voordelen van deze afwerkingen afzet tegen andere reguliere harde vloerbedekkingen of afbouwpakketten dan valt u gelijk het één en ander op. Dit type afwerkingen is extreem dun aan te brengen maar toch zeer slijt- en krasvast. Ook kunt u kiezen uit duizenden kleurcombinaties, u kunt zelfs een print onder de coating laten aanbrengen of de vloer creatief in verschillende kleuren laten uitvoeren. Voorbeelden van verschillende epoxyvloeren zijn terug te vinden op de website gietvloeren-expert.nl. Het vuilafstotende karakter van deze vloeren maakt dat ze zeer gemakkelijk zijn schoon te houden. En bovendien, u hoeft weinig te veranderen aan de bestaande bouwkundige elementen. De coating is zo dun dat hij in elk interieur moeiteloos kan worden geappliceerd. Kijkt u zelf maar eens op de site Gietvloer G-vloeren en verbaas u over de vele mogelijkheden. Wilt u meer weten over dit type vloerafwerkingen? U kunt de specialisten van G-vloeren tijdens kantooruren bellen of mailen. Hun bedrijf in gietvloeren is altijd te bereiken voor iedereen uit de Benelux!
Gietvloer van beton
Hou je meer van een ruwere look dan is een gietvloer in beton misschien wel meer jouw ding. De opbouw van een betonvloer bedraagt zo’n 8 centimeter maar er zijn ook alternatieven voor wanneer de opbouwhoogte beperkt is. In dit geval kan je gebruikmaken van betoncire wat slechts enkele millimeters dik is. Daarnaast kan je ook kiezen voor een tegelvloer met betonlook. Deze zijn net zo onderhoudsvriendelijk als keramische tegels.