Groendak plaatsen

Als je kiest voor dakbedekking, denk je misschien niet meteen aan een ecologisch alternatief. Toch is het mogelijk, dankzij een groendak. Kom hier te weten wat een groendak is en welke mogelijkheden er zijn.

Wat is een groendak?

Een groendak is een ecologisch verantwoord manier om daken te bedekken. In plaats van de klassieke leien of dakpannen, ga je voor een laag groen. Die laag kan uit verschillende groensoorten bestaan. Je kan kiezen voor gras, mos of vetplanten. Vaak is het een combinatie van beiden. Groendaken hebben ecologische voordelen die klassieke dakbedekking niet heeft. Daarnaast zijn groendaken uiteraard op een andere manier opgebouwd.

groendak plaatsen met vetplanten

 

Uit welke planten kan een groendak bestaan?

 1. Vetplanten

  Vetplanten is een veelgebruikte plantensoort om een groendak te bedekken. Hiervoor wordt vaak sedum gebruikt. Daarom heet het ook vaak sedumdak.

 2. Kruiden

  Een kruidendak is een combinatie van kruiden, grassen en sedum. Er zullen dus nooit enkel kruiden opstaan.

 3. Gras

Een groendak met gras kan ook gebruikt worden om op te lopen. Dan wordt    het quasi een gazondak. Dit is een iets zwaardere constructie van groendak. Daarom moet je ook op voorhand goed weten of je dak deze dakbedekking aankan.

groendak plaatsen met gras

Wat zijn de voordelen van een vegetatiedak?

 • Beschermt tegen regen: het groen vormt een buffer tegen regen. Hierdoor belast je je rioleringstelsel minder.
 • Isolerende werking: isoleert je dak zowel thermisch als akoestisch.
 • Duurzaam: een groendak kan gerecycleerd worden. De begroeiing zal de schadelijke gevolgen van de zon afweren, waardoor ze ook langer meegaan.
 • Uitstraling: een vegetatiedak oogt origineler dan een klassiek dak.
 • Goed voor de natuur:  het groen zet de koolstofmonoxide om in zuurstof. Daarnaast haalt het ook het fijnstof uit de lucht.

 

Wat is de kostprijs?

De kostprijs van een groendak schommelt tussen de 60 en 100 euro per vierkante meter.  Dat is natuurlijk een heuse investering. In deze prijs is enkel de prijs van het groen meegerekend. De ondergrond van de dakbdekking moet je er uiteraard nog bijrekenen. Tegenover de hoge kostprijs staan natuurlijk de vele voordelen. Een groendak zal langer meegaan en is beter voor het milieu.