Tewerkstelling gyprocwerken

Nu er steeeds vaker verbouwd en gerenoveerd wordt zijn gyprocwerken erg in trek. De inhoud van deze job en loopbaan vind je hier:

Vals plafond plaatsen met gipskarton

Er zijn verschillende redenen waarom je kunt besluiten een bestaand plafond te verlagen. Dit heet in de praktijk een vals plafond te plaatsen.
* Omdat het bestaande plafond scheuren vertoont en niet meer echt toonbaar is.
* Om een mooie verlichting in het plafond te bouwen.
* Om extra te isoleren. Bijvoorbeeld op zolder.
* Om de hoogte van de kamer te verminderen.
* Om een mooi nieuw plafond te plaatsen.
vals plafond

Wat te doen?
Om een vals plafond te plaatsen, moet je een aantal zaken weten en voorbereiden.
1. Waar zit de elektriciteit, dus ook de verbindingsdoos of -dozen?
2. Zitten er water- of verwarmingsbuizen in het plafond? Waar?
3. Hoe bevestig ik gipskarton?
Gipskarton is een uitstekend isolerend product, ook wat betreft akoestische isolatie, dat makkelijk te verwerken is. Zorg wel voor een goede bescherming van de ogen, aangezien het gips in hele kleine stukjes uit een kan vallen wanneer het gezaagd wordt of wanneer er gefreesd of geboord wordt.

Verlagen van het plafond

Een vals plafond maken, betekent dat er op het bestaande plafond een regelwerk bevestigd moet worden. Let hier op, want een woonkamer mag nooit lager zijn dan 2,60 meter. Een slaapkamer nooit lager dan 2,40 meter. Wordt deze hoogte niet gehaald dan zal het oude plafond verwijderd moeten worden.
Het regelwerk moet met schroeven en pluggen goed vastgezet worden in het bestaande plafond. Vervolgens moeten er op dat regelwerk zogenaamde ‘staanders’ geplaatst worden. Dat zijn stukjes hout waartegen het volgende regelwerk bevestigd wordt. De lengte van deze staanders is afhankelijk hoeveel je het plafond wilt verlagen. Op de staanders, die op een afstand van 60 cm geplaatst worden, wordt het tweede regelwerk vastgezet. Hieraan worden later de gipskatronplaten vastgeniet.

Elektra
Nadat het regelwerk hangt, is de elektriciteit aan de beurt. Zorg altijd voor veiligheid. Zowel wat betreft het werken aan de elektriciteit alsook de aansluitingen. Gebruik lasdoppen en dozen. Het is ook mogelijk dit deel over te laten aan een elektricien. Leg de contactdoos zo dat je nooit het halve plafond moet openbreken als er een storing ontstaat. Bepaal nu waar de lampen of spotjes komen te hangen en leg de verbindingen. Sluit de spotjes aan.

Isoleren?
Nu is het moment om eventuele isolatie aan te brengen. Dat kan door glaswol tussen de twee regelwerken aan te brengen of door piepschuim vast te nieten. Beide materialen zijn uiterst duurzaam, isolerend en goedkoop. Door het gebruik van de gipskartonplaten voor het nieuwe plafond wordt de isolatie optimaal.

Afwerken
* Bepaal waar in de gipskartonplaten gaten gezaagd moeten worden om de spots te plaatsen. Het is het handigst dit te doen voor dat de platen vastgemaakt worden.
* Nu kunnen de platen geplaatst worden. Laat aan de buitenkant (muren) een speling van minstens 8 millimeter om uitzetten mogelijk te maken. Bevestig de platen met 25 mm gipsplaatschroeven. Laat een ruimte van zo’n 20 cm tussen de schroeven. Zet de spotjes vast in de voorgezaagde gaten.
* Is dit alles gebeurt, neem dan voegpasta om de naden en de plekken waar de schroeven zitten te vullen. Laat de pasta drogen en schuur hem lichtjes op om oneffenheden te voorkomen. Plaats nu de randprofielen. Breng op de randprofielen wat kit aan zodat ze goed stevig vast komen te zitten.
* Nu kan het plafond geverfd worden. Het handigst is om de spotjes of lampopeningen even af te plakken zodat er geen verfspetters op komen.

Gereedschap
Voor iedere klus geldt dat de kwaliteit van het gereedschap zorgt voor makkelijk werk. Zo geldt bij het plaatsen van een vals plafond ook dat een kleine steiger veel beter werkt, en veel veiliger is, dan een keukentrap. Plus, dat een helpende hand, met name bij het plaatsen van de platen, heel veel tijd bespaart.