Infraroodverwarming in de badkamer

Infraroodverwarming is een relatief nieuwe verwarmingsmethode die erg geschikt is voor in de badkamer. Deze opkomende techniek verbruikt minder energie dan de klassieke verwarming. Lees hier meer over de voordelen en prijzen van infraroodverwarming.

 

Principe van infraroodverwarming

Bij klassieke centrale verwarming wordt de lucht in een ruimte opgewarmd. In het geval van infraroodverwarming wordt daarentegen de massa in de kamer verwarmd via straling. Die opgewarmde objecten en materialen geven dan op hun beurt warmte gelijkmatig af aan de hele omgeving. Zo ontstaat een aangenaam warmtegevoel.

Infraroodverwarming is in drie verschillende uitvoeringen beschikbaar. Je kan kiezen voor elegante verwarmingspanelen, vloerverwarming of kacheltjes (vrijstaand of een hangmodel).

infraroodverwarming badkamer

Wat zijn de voordelen?

De uitgezonden straling is compleet ongevaarlijk. Integendeel:  het is aangetoond dat de lange golfstralen zelfs positieve effecten op de gezondheid hebben. Klassieke verwarming kan daarentegen wel nadelig zijn voor mensen met een allergie of moeilijke ademhaling.

Stralingspanelen bestaan in diverse formaten en kleuren, waardoor ze in elke stijl van interieur ingepast kunnen worden. Ook kan je ervoor opteren ze te integreren in het plafond of zelfs achter een spiegel.

Verder is infraroodverwarming ook handig in grote ruimtes. Deze kunnen snel worden opgewarmd omdat er nu geen grote hoeveelheid lucht verwarmd dient te worden.

Infraroodverwarming kan een duur kostplaatje hebben, maar daartegenover staat een laag energieverbruik en erg lange levensduur.

 

Hoeveel kost infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is een slimme investering die je jaarlijks enkele honderden euro’s aan energie kunnen uitsparen. In vergelijking met traditionele verwarming komt dat zelfs neer op een energiefactuur die tot 60% lager kan zijn. Ook de installatiekosten liggen een stuk lager.

Prijzen voor infraroodverwarming kunnen sterk variëren. Dit kan gaan van enkele tientallen tot honderden euro’s. Veel hangt af van het vermogen en de uitvoering.