Elektrische radiator

Op zoek naar de geknipte (bij)verwarming voor de badkamer? Overweeg dan een elektrische radiator. Ze zien er erg stijlvol uit en kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden, uitvoeringen en prijzen van elektrische radiatoren.

 

Hoofdverwarming vs. bijverwarming

Kies je voor elektrische radiatoren, dan kan je deze zowel als hoofd- of bijverwarming gebruiken. Wanneer je de radiator enkel sporadisch in een ruimte nodig hebt, dan kies je best voor elektrische bijverwarming die een hoog vermogen heeft. Zo kan je de ruimte (bv. de badkamer) snel verwarmen. Je kan dan ook opteren voor een vrijstaand model.

Elektrische radiator met of zonder accumulatie

Elektrische radiatoren kunnen op verschillende manieren worden aangesloten. Wil je een klassieke elektrische radiator die via de centrale verwarming werkt? Dan is dit gemakkelijk te installeren. Er hoeven namelijk geen buizen in de muur of vloer aan te pas te komen.

Een alternatief zijn elektrische radiatoren die met accumulatoren werken. Bij dit principe wordt warmte ‘s nachts opgeslagen en overdag stelselmatig afgegeven.

Op die manier kan je genieten van het nachttarief en energie uitsparen (tot wel 20% ten opzichte van klassieke elektrische radiatoren). Elektrische radiatoren met accumulatie zijn wel iets duurder in aanschaf.

elektrische radiator

Buisradiator of paneelradiator

Wat de uitvoering betreft, heb je de keuze tussen een buisradiator of paneelradiator. Een buisradiator wordt ook wel een handdoekradiator genoemd, omdat je er gemakkelijk een handdoek kan tussen hangen in de badkamer. Deze kan zowel als hoofd- of bijverwarming dienen.

Een paneelradiator is de meer traditionele keuze. Er bestaan weliswaar zeer esthetische radiatoren met een vlakke voorzijde. Paneelradiatoren kunnen afzonderlijk bediend worden of via de centrale verwarming. Belangrijk om weten is dat een paneelradiator meer vermogen heeft dan een buisradiator van dezelfde grootte.

 

Hoeveel kost een elektrische radiator?

Voor een buisradiator zal je gemiddeld meer betalen dan voor een paneelradiator omdat je een groter model met meer vermogen nodig hebt. De prijs van een handdoekradiator varieert van 300 tot 1100 euro. Prijzen van een paneelradiator starten vanaf 250 euro. De totale kostprijs, inclusief installatie, zal ongeveer 1800 à 3800 euro bedragen.

elektrische buisradiator